Menüler
Maç Sonuçları
Rusya'nın Kronik Paranoyası ve Parçalanma İhtimali....!!!! - Türk Birliği

Rusya'nın Kronik Paranoyası ve Parçalanma İhtimali....!!!!

RUSYA'NIN KRONİK PARANOYASI VE PARÇALANMA İHTİMALİ...!!!!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelmelerinin ardından, görüşme ile alakalı iki ülke arasındaki karşılıklı çelişkili açıklamalar devam etmekte. Aslında Rusya’nın içerisine itilmeye çalışıldığı durum onun geleceğini tehlikeye atmakla birlikte, komşu ülkeleri kendisine bir bir düşman etmekten başka bir şey değildir. Bu durum SSCB’nin son dönemlerinde de aynı şekilde görülmüş olup, çöküşe yakın zamanlarında işgal etme paranoyasının hortlamasına neden olmuştur. Bütün bu gelişmeler eşiğinde kendi büyük coğrafyasına bile hakim olmakta zorlanan Rusya Federasyonu sözde stratejik gerekçelerle milletlerarası hukuk kurallarını hiçe sayarak, Gürcistan’da, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki itilafta,libyada,Suriye’de ve şimdi de burnunun dibinde 50 milyonluk bir ülke olan Ukrayna’da uyguladığı politikalarla kin,nefret ve düşmanlık kazanmaktan başka bir şey yapmamaktadır..!!!! Aslında Federasyon olması hasebiyle Rusya kendi içerisindeki etnik ve yönetimsel olarak özerk konumda olan yaklaşık nüfusları 50 milyonun üzerinde olan diğer milletlere de aşırı güvensizlik vermektedir ..!!!!  Bu durumun SSCB’nin çöküşü esnasında da aynı hal ruhiyesi ile görüldüğü de bilinmektedir. Rusya sahip olduğu enerji koridorları kozu ile ihraç ettiği batı pazarlarına şantaj ve tehditlerini stratejik gerekçeleriyle sürdürmeye devam etmektedir. Ama ortada olan bir gerçek var ki enerji koridorlarının istikrarsızlığa itilmesi ve tedarik bölgelerinde olabilecek bir karmaşanın, Rusya’nın elinde olan bu kozu tamamen yok edebileceği gibi ardında telafisi mümkün olmayan akıbetleri de beraberinde getirmesi pek mümkün görünmektedir. Rusya İhraç ettiği  petrol ve doğalgazın büyük kısmını Kazakistan ve Türkmenistan’dan tedarik etmekte olup, buralarda emperyalist aktörler tarafından devreye konması muhtemel karışıklıkların ortaya çıkarılması durumunda zor durumda kalacak ve belkide giderek artabilecek iç istikrarsızlıkları ile birlikte parçalanabilecektir..!!!! Hem bu işgal paranoyasına inandırılmış bir Slav milleti hastalığı da potansiyel olarak uyanmışken..!!! Rusya’da sözde ırkçılık adına diğer vatandaş olan göçmenlere karşı tansiyonun yükselmesi bu politik gelişmelerin ön plana çıkmasının tesadüf olmadığı göstermektedir..!!! Aslında son gelişmeler, Rusya’nın işgalci niyetlerini ön plana çıkarmasından ziyade,işgalciliğe politik ve stratejik dengeler çerçevesinde inandırılması,itilmesi ve el altından kışkırtmalar ile teşvik edilmesiyle başlamış görünmektedir..!!!!! Zira Rusya sınırında 50 milyonluk nüfusu ile kendisine düşman bir halk ve ülke ile yaşamak zorunda bırakılmış durumda.!!! Rusya’nın buradaki kaybı değil stratejik konumda olan Kırım, onlarla Kırım’dan bile ağır olacağının işaretini vermekte..!!!! İşte bu durum Rusya’ya tezgahlanan asıl oyun olarak görünmektedir…!!! Bu oyunun farkında olmayan Rus şövenistleri kendi milletinin sonunu hazırladığının farkında bile değillerdir…!!! Bu şövenler ya sarhoşluğu yine fazla kaçırmış ,ya da değerlerini satıcı konuma gelmişlerdir..!!! Rusya Federasyonu bilmelidir ki; ortalama istikrarlı 50 yıllık geleceğe sahip konumda olan Petrol ve doğalgaz maşası hiçbir ülkenin geleceğini tayin etmeye muktedir değildir.!! Ama bilmezler ise ne olur bu o hesaptaki ülkelerin sonu ,bizim gibi komşu ülkelerin aklı selim duruş sergilemeleri durumunda ise daha kazançlı çıkabileceklerini işaret etmektedir...!!!  Netice olarak Rusya’nın hırçınlığı geleceğini tehlikeye atmakla birlikte, Rusya düşman kazanmaya ve hızla erimeye devam etmektedir…!!!!!!

SıraBaşlık

LİBYA GERÇEĞİ....
Prof.Dr.Fethi GEDİKLİ
ZÜHDÎ’NİN ŞEYHİNE YAKTIĞI AĞIT
© Copyright 2016 Halil KURUMAHMUT - Tüm hakları saklıdır.